Με εξαιρετική επιτυχία οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης ,στον προαύλιο χώρο του σχολείου , πραγματοποίησαν τις μετρήσεις του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη ,ενός από τα 10 ομορφότερα ιστορικά πειράματα.

Μετά την δήλωση συμμετοχής του σχολείου μας ,φέτος για πρώτη φορά, στην δραστηριότητα αυτή που οργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Σερρών, και αφού ενημερώσαμε το ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης στο οποίο ανήκει το σχολείο μας, συλλέξαμε το υλικό που μας δόθηκε έτοιμο από το ΕΚΦΕ Σερρών ,ανατρέξαμε στο διαδίκτυο για βίντεο και περισσότερες πληροφορίες και στρωθήκαμε στη δουλειά με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε και να  βοηθήσουμε τους μαθητές μας να κατανοήσουν την σημασία και την αξία των μετρήσεων του Ερατοσθένη σε αυτή την ιστορική μέτρηση της ακτίνας της γης. Δουλέψαμε με τους μαθητές της Α΄ Τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής και της Γεωγραφίας ,και με τους μαθητές της Β΄  Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής και Γεωγραφίας επίσης και τέλος με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής.

   Παρά το άγχος όλων μας με τον βροχερό και νεφελώδη καιρό των ημερών πριν την 23η Σεπτεμβρίου, ημέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας που έπρεπε να γίνει η μέτρηση, οι μετρήσεις όλων των ομάδων στις 13.19 μμ το μεσημέρι της Τετάρτης  έγιναν κάτω από μια εκπληκτική ,αναπάντεχη λιακάδα(κάποιος φύλακας άγγελος του σχολείου μας από ψηλά έβαλε φαίνεται το χεράκι του)και το πείραμα ,αν και έγινε για πρώτη φορά από το σχολείο μας ολοκληρώθηκε με απρόσμενη επιτυχία και η χαρά των συμμετεχόντων ήταν απερίγραπτη (στις μετρήσεις συμμετείχαν το τμήμα Β3 που εκείνη την ώρα θα είχε μάθημα με την κα Τορούνογλου, μαθητές από άλλα τμήματα με άδεια από τον καθηγητή τους και μαθητές που παρέμειναν στο πείραμα ενώ είχαν σχολάσει. Των μετρήσεων προηγήθηκε προβολή σχετικού βίντεο που όλοι το παρακολούθησαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ακολούθως η κάθε ομάδα πέρασε τις μετρήσεις της  στο κατάλληλο excel και τα αποτελέσματα στον  υπολογισμό της ακτίνας της γης κυμάνθηκαν σε απόκλιση από 0,19% έως 7%(ο Ερατοσθένης με τις μετρήσεις του είχε σφάλμα 2%!!!!!!!).Την άλλη μέρα στην πρωινή  προσευχή ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα της κάθε ομάδας.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν σ΄ αυτή τη δράση ανά την Ελλάδα και στους συναδέλφους που με κέφι και μεράκι εμπνέουν τους μαθητές τους για το καλύτερο. Ευχαριστούμε το ΕΚΦΕ Σερρών γα την όλη οργάνωση και συντονισμό της δραστηριότητας, το ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης που πάντα μας υποστηρίζει και άμεσα μας ενημερώνει και τέλος το Σύλλογο Διδασκόντων και την Διευθύντριά μας που μας εμπιστεύθηκε και  επέτρεψε την συμμετοχή του σχολείου μας.

                  Κα Βασιλάκη Πόπη(ΠΕ 04-02) και Τορούνογλου Ελένη(ΠΕ04-05)